Leikkaisitkö sydämmesikin itse?

Vastaan puolestasi: et.

Koska todennäköisesti kuolisit. Ja olisi se muutenkin vaikeaa. Sen sijaan yritystoiminnassa me tuherramme itse, teemme sutta ja sekundaa ja menetämme lukemattomia hyviä mahdollisuuksia. Vaikka useimmissa asioissa ei ole kyse elämästä ja kuolemasta, ei se tee itse huonommin tekemisestä yhtään vähemmän typerää.

Tämä asia nousee ajoittain esiin ja on paljon kiinni myös tuotteistamis- ja myyntitaidoista, mutta korvien väliä on vaikea korjata. Ei ole sattumaa, että itse Oulussa asuvana otan mieluummin myyntimatkani pääkaupunkiseudulle, jossa kilpailua on sen verran että on suorastaan elinehto löytää kumppanit sellaisista tahoista jotka ovat jollain alueilla parempia kuin sinä itse. kulttuuri on erilainen. Pohjoisessa pusataan korostetusti itse.

Oma lukunsa ovat tietenkin sitten “nyhtäjät” jotka eivät halua tehdä itse mutta toisen tekemä ei saisi maksaa enempää kuin itse tehty.

Kerta toisensa jälkeen hämmästyttävää on, kuinka moni itsekin palveluja myyvä yrittäjä on valmis maksamaan omassa bisneksessään satasen siitä, ettei kollegayrittäjä saa viittä kymppiä

 

Tämä asia nousi mieleen jälleen, kun luin postauksen jonka, mukaan yrittäjä oli kironnut rekrytointiongelmiaan, rekrytointifirman tj oli hetkessä tarjonnut apuaan – ja kas: ongelmaa ei enää ollutkaan vaan piti itse saada hoitaa.

 

Suurin osa palveluyrityksistä hinnoittelee omat palvelunsa tuntiveloituksen mukaan. Ottamatta kantaa siihen kuinka typerää se on, he joka tapauksessa tietävät tuntihintansa. Silti he eivät laske, kuinka kalliiksi itse tekeminen tulee. Varsinkin kun palveluissa yhä enemmän maksamme vain lopputuloksesta – valmiista paketista. Tuhersi palvelun tuottaja työnsä kimpussa kuinka paljon tahansa.

Joskus olen ääneen ihmetellyt, miten suomalainen ei ole kuollut sukupuuttoon. Jos sukupuolielämä hoidetaan kuten yritystoiminta: ihan ittekseen.

 

Toteutuvia kuluja olemme vielä hyviä laskemaan, mutta entä kun mennäänkin siihen mitä menetetään vain koska ei tajuta käyttää parempiamme: paljonko jää tekemättä laskutettavaa työtä ja uutta kauppaa syntymättä – kun ei ole aikaa siltä työltä minkä itse hoitaa hitaasti ja huonosti. Usein jälkien korjailun jälkeen moneen kertaan.

 

Osa yrittäjistä vielä laskee auttavasti työajan menetyksen mutta pusaa väsyneenä iltaisin. Koska se on pois “vain” perheeltä, ystäviltä, harrastuksista ja terveydestä/toimintakyvystä huolehtimisesta. Uhratun vapaa-aikani hinta on moninkertainen.

 

Oma yritykseni esimerkiksi myy B2B -tapaamisten buukkauspalvelua yrityksille. Yhden kaupan arvo asiakkaillamme voi olla toki satojakin tuhansia varsinkin asiakkuuden kasvaessa, mutta kuitenkin aina tonneja ja useimmiten jopa kymppitonneja. He irrottavat myyjän tekemään enemmän kauppoja sen sijaan, että hän kuuntelee toimistolla puhelimen hälytysääntä vaikkapa kahdeksan tai kuusitoista tuntia viikossa. Tämä on vielä helppoa. Vaikeampi osuus: kuinka paljon maksaa menetettyinä kaupan mahdollisuuksina se, että kaverilla on varmuudella tapaamisia vähän – vaikkakin “riittävästi” hengissä pysyäkseen.

 

Esimerkki: mitä itse ulkoistan?

Rutiinit. Joita en voi automatisoida, ulkoistan.

Esimerkiksi meillä projektivalmistelut kuten tietojen hankinta toimeksiantajalta, kalentereiden jakamiset, kampanjan luominen soittojärjestelmään ym assistenttitason työt vievät paljon aikaa projektien lisääntyessä.

Lasketaanpa tämä auki:

palvelusopimuksemme ensimmäisen kaupan arvo on alkaen 4500 €, yleisin summa 7 500 €. Teen sopimuksen keskimäärin joka toiselle tapaamalleni asiakkaalle. Jos olen iskussa, useammalle. Jos en ole, joka kolmannelle. Tehdään laskuesimerkki keskimääräisen mukaan.

  • Yrittäjänä toimiva assistentti laskuttaa 40 €/h
  • Näihin rutiineihin menee esimerkissä assistentilla yksi päivä (8 h) kuukaudessa.
  • Assistentin kustannus on 320 € + alv kuukaudessa.
  • Teen näinä kahdeksana tuntina 8 myyntikäyntiä ja joka toiselle 7 500 € kaupan.
  • Ehdin tehdä uutta myyntiä 30 000 € kuukaudessa
  • Teen uutta myyntiä 330 000 € vuodessa.

Ja tämän summan siis menetän jos päätän tehdä itse. Puhumattakaan siitä, että itselläni työpäivien pirstaleisuuden vuoksi menisi aikaa jopa enemmän.

Paljonko “säästäisin” tekemällä itse?

 

Share

Kommentoi kirjoitusta

By | 2018-09-14T16:04:50+02:00 toukokuu 17th, 2018|Palvelut, Yrittäjyys|Kommentit pois päältä artikkelissa Leikkaisitkö sydämmesikin itse?

About the Author: